Schade na aanrijding met tram claimen

Aanrijding tram Den HaagBent u betrokken bij een aanrijding met een tram? De schrik is u waarschijnlijk om het hart geslagen. Bent u slachtoffer van een tramongeluk, dan kunnen de gevolgen groot zijn. De aanrijding kan flink letsel veroorzaken, zeker als u als voetganger of fietser bent aangereden door een tram of als u op een scooter zat. Een botsing tussen een tram en een automobilist kan voor aanzienlijke blikschade en meer zorgen. De trambestuurder was vrijwel zeker aan het werk op het moment van de aanrijding. Dat betekent dat het vanuit de bestuurder gezien gaat om een bedrijfsongeval. U krijgt bij het claimen van schade te maken met zijn de eigenaar van de tram, het vervoersbedrijf, en diens verzekeringsmaatschappij.

Schade na aanrijding met tram claimen? Vraag advies aan ervaren letselschade juristen en neem contact op om uw zaak vrijblijvend aan ons voor te leggen. Is het vervoersbedrijf aansprakelijk, dan kost onze juridische bijstand u niets.

Schade na aanrijding met tram en aansprakelijkheid

Wie aansprakelijk is voor de aanrijding en de schade die daardoor ontstaat, hangt af van de verkeerssituatie. Maakte u een fout? Zag u de tram niet aankomen of reed u door rood?

Als u als fietser of te voet bent aangereden door een tram, krijgt u hoe dan ook minstens 50% van al uw schade vergoed. Misschien had u oortjes in en hoorde u daardoor de waarschuwingssignalen van de tram niet. Fietsers en voetgangers behoren wettelijk gezien echter tot de groep van zogenoemde kwetsbare verkeersdeelnemers. Dit houdt in dat fietsers en voetgangers altijd schadevergoeding kunnen claimen na een aanrijding met gemotoriseerd verkeer zoals bussen, auto’s, scooters en brommers. Ook als zij het ongeluk aan zichzelf hebben te wijten. Hoewel een tram niet tot de categorie ‘gemotoriseerde voertuigen’ behoort, geldt ook hier de 50%-regel wanneer iemand tijdens het oversteken wordt aangereden door een tram.

Aanrijding met tram als automobilist, op de brommer of scooter

Ook scooterrijders zijn in het verkeer redelijk kwetsbaar. Toch behoren zij niet tot de groep van kwetsbare verkeersdeelnemers maar tot de categorie gemotoriseerd verkeer, net als automobilisten en motorrijders. Daarnaast gelden er afwijkende voorrangsregels voor trams, die de tram in bepaalde situaties voorrang geven. Bestuurde u zelf ook een motorvoertuig ten tijde van de aanrijding met de tram? Dan bepaalt de schuldvraag wie aansprakelijk voor de aanrijding is. Mogelijk is nader onderzoek naar de aansprakelijkheid nodig. De aansprakelijkheid kan ook in percentages worden verdeeld. U bent dan bijvoorbeeld voor 80% aansprakelijk. Dat betekent dat u niet meer dan 20% van uw letselschade kunt claimen bij de verzekeringsmaatschappij van het vervoersbedrijf.

Aansprakelijkheid vervoersbedrijf

Het vervoersbedrijf is als eigenaar aansprakelijk te stellen voor de schade die het voertuig toebrengt. Het vervoersbedrijf heeft zo goed als zeker een WA-verzekering afgesloten waar u uw letselschadeclaim kunt indienen. Mogelijk wijst de verzekeraar de aansprakelijkheid van de hand, aangezien het, zeker bij aanrijdingen met een tram, niet altijd duidelijk is wat de exacte toedracht is. Onze juristen kunnen u helpen met een aansprakelijkheidsonderzoek. Hoe meer bewijs u zelf direct na de aanrijding verzamelt, hoe sterker u staat. Wij adviseren u dan ook om na een aanrijding met een tram de volgende stappen te zetten:

 • Noteer het nummer van de tram
 • Noteer de exacte tijd en locatie van de aanrijding
 • Verzamel gegevens van getuigen
 • Maak foto’s van de situatie of laat een ander dit doen
 • Vul het Europees Schadeformulier in, indien van toepassing
 • Meld het ongeval bij de desbetreffende vervoersmaatschappij
 • Bij letsel: Bel 112 voor politie en ambulance

Welke schade na aanrijding met tram claimen?

Als u zelf niet aansprakelijk bent, kunt u alle letselschade claimen die voortkomt uit de aanrijding en dat is vaak meer dan u aanvankelijk denkt. Een ervaren letselschadejurist kan samen met u vaststellen welke schade u lijdt en of deze voor vergoeding in aanmerking komt. Mogelijk zult u ook in de toekomst nog kosten moeten maken die voortvloeien uit de aanrijding met de tram. Het is daarom belangrijk zo zorgvuldig mogelijk alle schadeposten te inventariseren en op een rijtje zetten. U doet er goed aan om ook van al uw kostenposten bewijzen te verzamelen, u dient immers wel te kunnen bewijzen dat de kosten verband houden met de aanrijding. Bewaar alle bonnetjes en rekeningen daarom goed. Bezoek uw huisarts als u lichamelijk letsel heeft; met een medisch dossier staat u altijd sterker. Schadeposten die de verzekeringsmaatschappij van het vervoersbedrijf moet vergoeden zijn onder meer:

 • Alle medische kosten zoals rekeningen van de fysiotherapeut die uw zorgverzekering niet of slechts deels vergoedt
 • Eigen risico dat u moet betalen
 • Reiskosten naar behandelaars
 • Tijdelijke hulp in de huishouding
 • Materiële schade aan fiets, kleding, smartphone en andere persoonlijke eigendommen
 • Wettelijke rente
 • Juridische bijstand

In sommige gevallen heeft u als slachtoffer van een aanrijding met een tram recht op smartengeld. Hoeveel smartengeld u mogelijk kunt krijgen is afhankelijk van de ernst van uw letsel. U kunt smartengeld vragen voor psychisch leed, gederfde levensvreugde en pijn die u lijdt of heeft geleden.

Juridische bijstand na aanrijding met tram

Wilt u het vervoersbedrijf aansprakelijk stellen na een aanrijding met een tram? Neemt u dan contact op voor vrijblijvend advies. Is de trambestuurder aansprakelijk voor het ongeluk, dan kost onze juridische bijstand u gegarandeerd niets. Uw kosten voor het inschakelen van een letselschade jurist maken onderdeel uit van de totale schadevergoeding die wij in overleg met u bij de verzekeraar van het vervoersbedrijf zullen claimen.

Onze letselschade juristen hebben veel ervaring met het afwikkelen van letselschadezaken bij vervoersbedrijven. Wij kunnen namens u de onderhandelingen voeren met de verzekeraar zodat u krijgt wat u toekomt. Wij zijn een erkend letselschade bureau en dragen het keurmerk van het Register Letselschade. Onze juristen werken landelijk en bezoeken u ook graag thuis in Den Haag of omgeving indien u wenst.