Aanrijding met bus, letselschade claimen

Aanrijding met busBent u slachtoffer van een aanrijding met een bus, dan kan dat ernstige gevolgen hebben en veel letselschade met zich meebrengen. U kunt na een aanrijding met een bus te maken krijgen met hoog oplopende schadeposten. Is de buschauffeur aansprakelijk voor het ongeval, dan heeft u recht op vergoeding van al uw letselschade. De bus is eigendom van de vervoersmaatschappij, welke dan ook kan worden aangesproken voor vergoeding van uw letselschade. Hiervoor dient u het vervoersbedrijf schriftelijk aansprakelijk te stellen.

Zelf aanrijding met bus gehad en u wilt letselschade claimen? Neem contact op met onze letselschade specialisten voor vrijblijvend advies in Den Haag.

Aansprakelijkheid aanrijding met bus

Er zijn veel verschillende soorten aanrijdingen met een bus te bedenken en iedere situatie kent zijn eigen regels. Zo is de juridische afwikkeling van een aanrijding met een fietser of voetganger heel anders dan de afwikkeling van een aanrijding tussen een bus en een auto. Wij leggen u er graag meer over uit.

Te voet of met de fiets aangereden door bus
Bent u als voetganger of fietser aanreden door een bus, dan kunt u het vervoerbedrijf ongeacht de omstandigheden altijd voor minstens vijftig procent aansprakelijk stellen. Fietsers en voetgangers genieten immers extra juridische bescherming in het verkeer. De wet ziet u als een zogenoemde zwakke verkeersdeelnemer met wie gemotoriseerd verkeer extra rekening moet houden.  Bestuurders van motorvoertuigen en ook dus ook een vervoersmaatschappij, zijn daardoor bij een aanrijding met een voetganger of fietser altijd voor minstens vijftig procent aansprakelijk voor uw letselschade.

Uw kind is aangereden door bus
Bij ongevallen tussen gemotoriseerd en ongemotoriseerd verkeer worden kinderen onder de veertien jaar nooit aansprakelijk gesteld. Is uw kind jonger dan veertien jaar aangereden door een bus? U kunt de werkgever van de buschauffeur dan altijd voor honderd procent aansprakelijk stellen voor de letselschade, ook al heeft uw kind het ongeluk zelf veroorzaakt.

Aangereden door bus als bestuurder motorvoertuig
Als u betrokken bent bij een aanrijding met een bus terwijl u een scooter, auto, motor of ander motorvoertuig bestuurde, dan is het afhankelijk van de toedracht bij wie de aansprakelijkheid voor het ongeval en de daaruit voortkomende letselschade ligt. Wie heeft de verkeersregels overtreden? Heeft de buschauffeur u onterecht geen voorrang verleend? Of dacht u nog even snel voor de bus langs te gaan terwijl dat niet was toegestaan?

U heeft recht op vergoeding van al uw materiële en immateriële letselschade als blijkt dat de chauffeur aansprakelijk is voor de aanrijding. Ook kan het zijn dat u beiden schuldig bent. De aansprakelijkheid wordt dan gedeeld. Onze letselschade juristen kunnen u helpen met een aansprakelijkheidsonderzoek.

Letselschade na aanrijding bus

Een aanrijding met een bus kan afhankelijk van de toedracht voor flink wat letselschade zorgen. Mogelijk komt u met de schrik vrij of is uw letsel gering. Als een buschauffeur u aangereden heeft kan er ook ernstiger lichamelijk letsel ontstaan, zoals gecompliceerde botbreuken. Ook amputatie van lichaamsdelen komen voor. U kunt hierdoor te maken krijgen met langdurig herstel en medische behandelingen die lang niet altijd volledig door uw zorgverzekering vergoed worden. De schadeposten na een aanrijding met bus kunnen dan al snel oplopen. Veel voorkomende schadeposten zijn bijvoorbeeld:

  • Schade aan bezittingen als telefoon en kleding
  • Reiskosten wegens behandeling ziekenhuis, medisch specialisten of revalidatiecentrum
  • Medische kosten en hulpmiddelen die niet worden vergoed
  • Eigen risico of eigen bijdrage zorgverzekering en medicijnen
  • Hulptroepen als een klusjesman of hulp in de huishouding
  • Misgelopen inkomsten
  • Smartengeld voor geleden pijn en gederfde levensvreugde
  • Toekomstige kosten voor bijvoorbeeld operaties en langdurige begeleiding van een fysiotherapeut

Het berekenen van de totale letselschade is een klus voor ervaren specialisten. U doet zichzelf al snel te kort, want vaak komen meer letselschadeposten in aanmerking voor vergoeding dan u zich realiseert. Wilt u weten welke letselschade u na een aanrijding met bus kunt claimen? Wij kunnen samen met u alle schadeposten nauwkeurig inventariseren. Daarnaast kan één van onze letselschade experts berekenen op hoeveel smartengeld u mogelijk recht heeft voor psychisch leed, aanhoudende ernstige pijnklachten of gederfde levensvreugde.

Schade claimen na aanrijding bus

Het is waarschijnlijk dat de aanrijding met de bus onder werktijd van de buschauffeur is gebeurd. Dat betekent dat het vanuit de chauffeur gezien gaat om een bedrijfsongeval en er sprake is van werkgeversaansprakelijkheid ten aanzien van zijn letselschade. U krijgt bij het claimen van uw letselschade te maken met het vervoerbedrijf en met diens verzekeringsmaatschappij. Verzekeraars van vervoersbedrijven kunnen lastig zijn als het gaat om het betalen van schadevergoeding. Het is daarom altijd verstandig uw belangen te laten behartigen door ervaren letselschade experts. Wij zijn als gespecialiseerd letselschadebureau beter opgewassen tegen grote verzekeraars die mogelijk proberen er met minder schadevergoeding vanaf te komen dan waar u recht op heeft.

Kosteloos juridische bijstand

Onze letselschade juristen zijn gespecialiseerd in het claimen van schadevergoedingen na aanrijdingen met bussen en kunnen u in het merendeel van de gevallen bijstaan zonder dat daaraan voor u kosten zijn verbonden. Als een ander aansprakelijk voor de aanrijding is, dient hij of zij namelijk ook uw juridische kosten te vergoeden. U kunt dus gerust contact met ons opnemen voor een vrijblijvend eerste advies, zonder dat u bang hoeft te zijn dat juridische bijstand u veel geld gaat kosten. Blijkt de aansprakelijkheid volledig bij het vervoersbedrijf te liggen, dan staan wij u gegarandeerd kosteloos bij. Wij komen ook graag bij u thuis in Den Haag en omgeving voor een kennismakingsgesprek en om uw zaak met u te bespreken.