HTM aansprakelijk stellen na ongeval bus of tram

htm aansprakelijk stellen na een ongeval met tram of busHeeft u letselschade opgelopen in een bus of tram in Den Haag, dan maakt u waarschijnlijk aanspraak op schadevergoeding. Om dit te realiseren kunt u openbaar-vervoerder HTM aansprakelijk stellen. Wanneer u in de stad gebruik maakt van een tram of bus, vertrouwt u erop dat deze u veilig van A naar B brengt. Tijdens de reis kan het echter misgaan. De buschauffeur neemt een te scherpe bocht of de trambestuurder maakt een noodstop waardoor u valt en gewond raakt. Daarbij zijn misschien ook persoonlijke bezittingen beschadigd geraakt. Als u als passagier letselschade oploopt in een bus of tram, kunt u doorgaans schadevergoeding claimen. U moet daarvoor dus wel eerst de HTM aansprakelijk stellen.

U wilt HTM aansprakelijk stellen na een ongeval waarbij u letsel opliep? In de meeste gevallen kunnen wij dit kosteloos voor u doen. Neem contact met ons op om uw situatie te laten beoordelen door een letselschade-expert.

Wanneer HTM aansprakelijk stellen?

HTM staat voor Haagse Tramweg-Maatschappij. Dagelijks maken duizenden mensen gebruik van de trams en bussen van de HTM. Bijna altijd verlopen deze reizen uiterst veilig, comfortabel en vaak ook sneller dan met andere manieren van transport, zeker tijdens de spits. Maar er bestaat altijd een kans dat u tijdens één van deze ritten letselschade oploopt. Ongevallen met openbaar vervoer komen vaker voor dan u misschien denkt. Om deze schade vergoed te krijgen, moet u de HTM aansprakelijk stellen. Door het kopen van een vervoersbewijs of na het inchecken met uw OV-chipkaart ontstaat er een overeenkomst tussen u en de vervoerder, waarmee deze laatste partij zich verplicht u veilig naar uw eindbestemming te brengen. Dit is zo geregeld in de Wet Personenvervoer. Lukt het de HTM niet om u veilig te vervoeren, dan kunt u het vervoersbedrijf aansprakelijk stellen voor de ontstane schade.

Veel voorkomende ongevallen met letselschade zijn:

  • Vallen door plotseling remmen of onverwacht hard optrekken
  • Vallen tijdens het in- of uitstappen door een gevaarlijke situatie
  • Een aanrijding met een ander voertuig
  • Een eenzijdig ongeluk

U kunt in al deze gevallen letselschade oplopen en HTM aansprakelijk stellen.

Let op: in het openbaar vervoer is de verjaringstermijn voor letselschade 3 jaar. U moet dus binnen 3 jaar de HTM aansprakelijk stellen nadat u letselschade heeft opgelopen.

Is de HTM altijd aansprakelijk?

Wanneer u letselschade oploopt in de bus of tram, is HTM dus al snel aansprakelijk. De aansprakelijkheid vervalt alleen als de vervoerder kan aantonen dat ondanks alle genomen voorzorgsmaatregelen het ongeval niet was te voorkomen. Met andere woorden, als er sprake is van overmacht kan de HTM onder de aansprakelijkheid uitkomen. Ook bij eigen schuld van de reiziger geldt slechts beperkte aansprakelijkheid. Het is echter HTM die met bewijzen moet komen waaruit overmacht of eigen schuld van de passagier blijkt.

Wat te doen bij letselschade

Wanneer u letselschade heeft opgelopen in of door een voertuig van HTM is het belangrijk dat u hier direct melding van maakt bij de tramconducteur of buschauffeur én bij de vervoersmaatschappij zelf. Noteer het nummer van de bus of tram, evenals de ritgegevens en vraag getuigen naar hun naam en adresgegevens. Indien uw toestand dit toelaat, probeer dan ook foto’s van de situatie te maken of vraag omstanders dit te doen. Tot slot: bezoek uw huisarts, ook wanneer uw klachten gering zijn. Sommige klachten kunnen na enkele dagen verergeren of treden pas na enkele dagen op. Wanneer u de huisarts pas bezoekt als de klachten maar niet overgaan, zal de HTM of diens verzekeraar zeggen dat deze klachten niets met het ongeval te maken hebben. Om de HTM aansprakelijk te stellen en uw schade te claimen, dient u zo veel mogelijk bewijzen te verzamelen.

HTM aansprakelijk stellen? Schakel kosteloos juridische hulp in

Als u gewond bent geraakt tijdens een ritje met bus of tram en u probeert zelf uw schade te verhalen, loopt u de kans dat u van het kastje naar de muur wordt gestuurd. Voordat u een schadeclaim kunt indienen, moet u bijvoorbeeld eerst HTM aansprakelijk stellen. Zij zullen proberen de schuld bij u te leggen of het op overmacht gooien. En erkennen ze toch aansprakelijkheid, dan krijgt u te maken met een verzekeringsmaatschappij die niet voor uw belangen opkomt, maar zal proberen zo weinig mogelijk schade uit te keren.

Door direct letselschadebureau B&O Letselschade in te schakelen, kunt u erop vertrouwen dat er ook iemand aan uw belangen denkt. Wij begeleiden u tijdens de hele schadezaak, vanaf het aansprakelijk stellen van HTM tot het opstellen van de schadelijst en het claimen van uw schadevergoeding. Indien een ander aansprakelijk is, in dit geval de vervoerder, kost onze juridische bijstand u niets. De verzekeraar van de HTM zal tevens onze kosten moeten vergoeden.

Heeft u letselschade opgelopen tijdens een bus of tramrit in Den Haag en wilt u de HTM aansprakelijk stellen? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek. Dat verplicht u tot niets.

Gepost op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *