Glas in sloot: camping aansprakelijk voor letselschade voetletsel?

Joost is voor het eerst zonder ouders op vakantie. Op een camping in Renesse geniet hij met een groep vrienden van z’n vrijheid. Als hij op een ochtend wakker wordt, besluit hij met een vriend de brakheid te lijf te gaan met een potje voetbal.  Op een gegeven moment wordt de bal over het doel geschoten en belandt in een sloot. Joost stapt, blootsvoets, met één voet in de sloot om de bal te pakken. Daarbij trapt hij op een glasscherf die op de bodem ligt en loopt voetletsel op. Hij stelt de camping aansprakelijk voor de door zijn voetletsel opgelopen letselschade.

Aansprakelijkheid camping bij voetletsel

Volgens Joost en zijn letselschade advocaat pleegde de camping een onrechtmatige daad en dient zij daarom alle letselschade ten gevolge van het voetletsel te vergoeden. Volgens Joost was het heel normaal om blootsvoets op het veldje te voetballen. De camping wist dat. Bovendien had Joost niet verwacht dat er een scherp voorwerp in de sloot zou liggen. De sloot was namelijk overwoekerd met hoog opstaand gras, waardoor hij het glas niet kon zien. De camping is dus aansprakelijk voor het voetletsel omdat zij haar zorgplicht heeft geschonden: het glas had er niet mogen liggen en de begroeiing had niet zo hoog mogen zijn.

Verweer camping voor aansprakelijkheid voetletsel

Volgens de camping is zij niet aansprakelijk voor het voetletsel van Joost. De camping wist namelijk niet dat er glas in de sloot lag. Bovendien doet de camping er alles aan om ongevallen met letselschade te voorkomen. Zij verbiedt zwerfvuil, biedt gratis vuilniszakken aan, haalt het vuilnis elk half uur op en laat de sloot voor en na het seizoen uitdiepen. Volgens de camping hoefde zij er geen rekening mee te houden dat campinggasten op blote voeten in de sloot springen en daarbij voetletsel zouden oplopen.

Rechter oordeelt: geen schadevergoeding voetletsel

Wie heeft er nu gelijk? De camping, volgens de rechter. Om tot dat oordeel te komen maakte de rechter een afweging. Hoe waarschijnlijk is het dat een campinggast de sloot inloopt en daarbij letsel oploopt? En hoe moeilijk is het voor de camping om maatregelen te nemen om dergelijke ongevallen te voorkomen?  Volgens de rechter heeft de camping er alles gedaan wat van haar verwacht mocht worden. De camping schond haar zorgplicht dus niet en is niet aansprakelijk  voor het voetletsel. Joost moet € 1.493,– aan proceskosten betalen, € 131,– aan salaris letselschade advocaat en € 68,– aan overige kosten.

http://deeplink.rechtspraak.nl/uitspraak?id=ECLI:NL:RBZWB:2013:11405

 

Gepost op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *